Mariette Östberg

Jag som driver Kozagans kennel heter Mariette Östberg. Jag började med border collies år 2000 då jag köpte Guldgruvans Dave. Idag har jag 5 border collies.  I grund och botten är jag utbildad lärare i MaNO  åk 1-7 men slutade arbeta med detta 2003 för att börja arbeta på en mjölkgård istället. 2004 köpte jag och min dåvarande sambo en egen mjölkgård utanför Dingle i Bohuslän, där vi även hade en fårbesättning bestående av 60 gotlandstackor. 2004 startade vi även Kozagans kennel ihop. Namnet Kozagans kommer från att vi båda älskade kor samt att stamtiken hette Zaga. 2010 skilde vi oss och jag flyttade till Laholm i Halland. Sedan 2014 står jag som ensam tecknare till kenneln. Jag tog anställning som djurskötare på en mjölkgård strax utanför Laholm, Lejeby Holstein. Efter något år blev jag även sambo med bonden. Idag finns det 360 mjölkande kor på gården samt rekrytering. Jag använder mina hundar i arbetet dagligen.

Utöver detta tävlar jag en hel del med hundarna, framförallt på nötsidan eftersom det är med detta djurslag som mina hundar jobbar med varje dag men det har även blivit en del fårtävlingar. Jag hade önskat att det funnits mer tid så jag hade hunnit med att tävla mer får också. Mellan 2004 och 2015 har jag gjort 14 starter i Nöt SM med fem olika hundar.

 

Jag anser att det är väldigt viktigt att hålla mina hundar i bra form vad gäller kondition och styrka för att de ska klara det dagliga arbetet som sliter en hel del på dem. Förutom det dagliga arbetet i kostallet så fystränar jag mina hundar mycket i form av cykling, promenader, löpband, simning och vibrationsplatta. Jag går även till en osteopat med dem varannan månad.

 

Jag är även utbildad SVAK instruktör och håller kurser på både får och nöt.